Von der Leyen Lampedusa’da: Mültecilere karşı 10 maddelik ‘eylem planı’
Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, son günlerde mülteci gelişlerinin arttığı açıklanan Akdeniz’deki İtalyan adası Lampedusa’yı ziyaret etti ve İtalya’ya destek için 10 maddelik bir eylem planı sundu.
Anadolu Ajansı’nın aktardığına göre, Afrika’dan Avrupa’ya geçişte Orta Akdeniz’deki göç rotası üzerinde yer alan Lampedusa’ya hafta boyunca yaklaşık 11 bin mültecinin ulaşması ve adadaki durumun ‘kritik’ hâle gelmesi üzerine, İtalya Başbakanı ve faşist İtalya’nın Kardeşleri partisi lideri Giorgia Meloni’nin daveti ettiği von der Leyen, 17 Eylül sabahı adaya gelerek Meloni’yle görüştü. Von der Leyen, Meloni ile Lampedusa’daki mülteci karşılama merkezini ziyaret ederek ada halkıyla bir araya geldi ve ayrıca mültecilerin geldiği teknelerinin tutulduğu bölge ile limandaki karşılama noktasında incelemelerde bulundu.
‘AB’YE KİMİN GELECEĞİNE KARAR VERECEK OLAN BİZİZ’
Meloni ve von der Leyen’in adadaki temasları sırasında yerel halktan bir grup, mültecilerin gelişinden dolayı zor durumda olduklarını belirterek liderlere seslerini duyurmak istedi. Meloni, protestoculara “Elimizden gelen her şeyi yapıyoruz” diye karşılık verdi.
İncelemelerin ardından Meloni ve von der Leyen, ortak basın toplantısı düzenledi. Yaşanan krize ortak bir yanıt vermek üzere adaya geldiğini belirten von der Leyen, “Göç, Avrupa sorunudur ve Avrupa çapında bir çözüm gerektirmektedir. İtalya, AB’ye güvenebilir” dedi. Von der Leyen, Lampedusa’da olmayı çok önemsediğini ifade ederek “AB’ye kimin geleceğine karar verecek olan biziz, insan kaçakçıları değil” diye konuştu.
‘BİRLEŞMİŞ MİLLETLER’İN KONUYA MÜDAHİL OLMASI KESİNLİKLE GEREKLİ’
AB Komisyonu Başkanı, basın toplantısında İtalya’ya destek amaçlı 10 maddelik bir eylem planı da açıklarken, ev sahibi Başbakan Meloni ‘çok büyük bir göç akınıyla’ karşı karşıya olduklarını belirterek, “Bu göç olgusundaki sayılar, önce sınır devletlerini daha sonra herkesi sarsacak. Bu sorun herkesi ilgilendiriyor ve herkesin ele alması gerekiyor. Von der Leyen’in burada oluşunun, farkındalık sinyali verdiğini düşünüyorum” dedi.
Meloni, mülteci teknelerinin kalkışına ve insan kaçakçılarına karşı daha etkin mücadele edilmesi gerektiğini belirterek ‘yasadışı’ göçle mücadelede işbirliği yapan ülkeler üzerinde anlaşmaya varılan yasal göç kotalarının işlemesi ve de tek tek devletlerin uygulaması yerine AB’nin etkili geri dönüş sistemini aktifleştirmesi gerektiğini söyledi. Meloni, BM’nin de konuya müdahil olmasının ‘kesinlikle gerekli’ olduğunu vurguladı.
“Burada Avrupa’nın geleceğine dair bir oyun söz konusu ve bu oyun, Avrupa’nın büyük zorluklarla mücadele etme kapasitesine bağlı” diyen Meloni, von der Leyen’in yaklaşımının işbirliğine yönelik olduğunu söyledi. Meloni, “Bu sorun, göçmenleri AB sınırları içinde yeniden yerleştirerek çözülemez. Bu konunun dış boyutlarını da ele almalıyız. Yasadışı göçmen sorununu durdurmanın tek yolu, bu yasadışı kalkışları durdurmaktır” dedi.
‘TEK YOL, KUZEY AFRİKA YETLİLİLERİNE YARDIMCI OLMAK’
Mülteci gelişlerini önlemek için AB’ye, gerektirdiği takdirde denizde bir misyon kurulması önerisi getirdiği hatırlatılan İtalya Başbakanı Meloni, şunları kaydetti: “Bu meseleyle baş etmenin ciddi tek yolu, bir yandan Kuzey Afrika yetkililerinin bu göç akışını yönetmesine yardımcı olmaktır. Bu, Kuzey Afrika yetkilileriyle mutabakat içinde yapılmalıdır. Geçmişte, AB’nin deniz misyonları, engellemeden ziyade daha çok bir çekim faktörü haline gelmişti. Ancak bunun gerekli olduğuna inanıyorum.”
Meloni, AB’nin 2015’te ‘düzensiz göçle mücadele’ için başlatıp, 2020’de durdurduğu Sophia Operasyonu’nu hatırlatarak, “Sophia misyonunun ikinci ve üçüncü kısmından tekrar başlayalım, ki bu asla yapılmadı çünkü ilk kısmında bir tür çekim faktörü olduğu ortaya çıktı. Bana göre başlamamız gereken kısım burası” yorumunu yaptı.
AB’NİN 10 MADDELİK ‘EYLEM PLANI’NDA NELER VAR?
Von der Leyen’in İtalya’ya destek için açıkladığı 10 maddelik plana göre, AB Sığınma Ajansı ve AB’nin sınır koruma ajansı Frontex aracılığıyla mültecilerin gelişlerindeki prosedürlerde İtalya’ya yardım artırılacak. Lampedusa’ya gelenlerin mülteci almak isteyen diğer gönüllü AB ülkelerine transferine destek verilecek. Kaynak ülkelerle işbirliği artırılarak Afrika’dan mültecilerin geri gönderilme sayıları artırılacak. Tunus gibi kaynak veya transit ülkelerle ortaklıklar sayesinde insan kaçakçılığının önlenmesi desteklenecek.
Frontex dahil olmak üzere denizde ve havada sınır devriyeleri artırılacak, Akdeniz’de devriye sayıları çoğaltılacak. İnsan kaçakçılarının lojistik zincirleri kırılacak ve kötü durumdaki teknelerin kullanımı sınırlandırılacak. Hızlandırılmış sınır giriş prosedürleri uygulamaları desteklenecek, güvenli kaynak ülkelerden gelenlerin girişi reddedilecek, bunlara yasak getirilecek ve bu yasak Schengen Bilgi Sistemi’ne işlenecek.
İletişim kampanyalarıyla farkındalık artırılacak ve Akdeniz geçişleri caydırılacak. Gönüllü geri dönüşler için BM’nin göç ve mülteci kuruluşlarıyla işbirliği artırılacak. Tunus ile göç konusunda birkaç hafta önce yapılan anlaşma uygulamaya geçirilecek.
BİR GÜNDE 23 TEKNEYLE 1000’DEN FAZLA MÜLTECİ GELDİ
İtalya’nın ANSA haber ajansının aktardığına göre, liderlerin Lampedusa’yı ziyareti öncesinde ve sırasında adaya mülteci tekneleri ulaşmaya devam etti. Sabah saatlerinde 144 mültecinin daha adaya ulaştığı bildirildi. Lampedusa’ya bir gün önce de 23 teknenin yanaştığı ve 1000’den fazla mültecinin geldiği belirtildi. Diğer yandan, adadaki mülteci yoğunluğunu hafifletmek üzere İtalyan hükümetinin, sivil deniz unsurlarıyla mültecileri, İtalya’nın farklı bölgelerine tahliye işlemlerinin sürdüğü kaydedildi.
PAPA’DAN MESAJ: İNSANLIK ONURU ÖN PLANA ÇIKARILMALI
Katoliklerin ruhani lideri ve Vatikan Devlet Başkanı Papa Franciscus da İtalya ve Avrupa gündeminde yer tutan mülteci konusuna dün yaptığı geleneksel pazar duası sırasında değinerek şunları söyledi: “Bugünlerde haberlerde de gördüğümüz üzere göç olgusu, kolay olmayan ancak herkesin geleceği açısından önem arz ettiği için birlikte yüzleşilmesi gereken, aynı zamanda sadece kardeşlik üzerine inşa edilmesi ve de insanlık onurunun ön plana çıkarılmasıyla refaha ulaşacak bir mücadeleyi temsil ediyor.”
İtalya’nın Kuzey Afrika’ya en yakın kara parçası olan Lampedusa Adası’na 13-14 Eylül’de 36 saatlik süreçte 6 binden fazla mülteci gelmiş, Ada Belediyesi ‘acil durum’ ilan etmişti. İtalyan basını, bu hafta boyunca adaya gelenlerin sayısının 11 bine yaklaştığını, gelen mülteci teknelerinin büyük kısmının Tunus’tan kalktığını belirtiyor. (DIŞ HABERLER)