Eski düşmanlar dost oldu: Üçlü hat… Asya’da “Çin” hareketliliği
Yonhap’a konuyla ilgili bilgi veren Güney Koreli bir yetkili, Güney Kore, ABD ve Japonya arasında bir iletişim hattı kurulduğunu ve hattın, ülkelerin teknisyenleri tarafından test edildiğini belirtti.
Hattın “Kuzey Kore’nin artan askeri tehditleri ve Çin’in bölgedeki artan faaliyetlerine” yönelik kurulduğunu kaydeden yetkili, hattın, 3 ülkenin Ulusal Güvenlik Konseyi’ni birbirine bağlayarak liderler ve üst düzey güvenlik yetkilileri arasında her an sesli ve görüntülü iletişime olanak sağlayacağını aktardı.
Hat, Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol, ABD Başkanı Joe Biden ve Japonya Başbakanı Kişida Fumio’nun ağustosta Camp David’de yaptıkları zirvede “ortak bir tehdit” karşısında birbirlerine “danışma taahhüdü” üzerinde anlaşmalarının ardından kuruldu.
CAMP DAVİD ZİRVESİ
ABD, Güney Kore ve Japonya liderleri, Camp David’de, Kuzey Kore’nin oluşturduğu tehdide karşı 18 Ağustos’ta düzenlenen üçlü zirvede bir araya gelmişti.
Zirve sonrasında Pasifik’teki güvenlik tehditlerine karşı ABD, Japonya ve Güney Kore’nin çeşitli alanlarda üçlü işbirliklerini genişletme taahhüdü verilmişti.
İKİNCİ DÜNYA SAVAŞI’NDA KARŞI CEPHEDELERDİ
ABD ve Japonya, İkinci Dünya Savaşı’nda karşı cephelerde yer aldılar. İki ülkenin karşı karşıya geldiği Pasifik Cephesi, Pasifik Okyanusu ve adalarını, Güneydoğu Asya’yı ve Çin’i kapsayan 7 Temmuz 1937 ile 14 Ağustos 1945 tarihleri arasındaki savaşların sürdüğü cephedir.
Cephenin 7 Temmuz 1937’de Çin-Japon Savaşı ile açıldığı kabul edilir. Savaşın en önemli olayı; Japonya’nın çeşitli ülkelere saldırması sonrasında 7 Aralık 1941’de Pearl Harbor’da ABD güçlerine yaptığı Pearl Harbor Saldırısı’dır. Bu saldırıyla beraber ABD savaşa katılmış ve savaş gerçek anlamıyla bir dünya savaşı halini almıştır. Bugün Japonların çoğu tarafından bu savaş Pasifik Savaşı olarak bilinir.